Bemutatkozás

A Magyar Komondor és Kuvasz Egylet 2018 decemberében alakult, tíz fő lelkes, elhivatott komondor és kuvasz tenyésztő összefogásával. Nevünkből adódóan a tradíciókat és a hagyományokat tisztelve, de a 21. század elvárásait, igényeit szem előtt tartva működünk.

Fő célunk az, hogy e két őshonos pásztorkutyánk tenyésztőit és kedvelőit összefogjuk, kialakuljon egy aktív közösség, mely mindkét fajta szakmai és egyéb témakörében segítse a hazai és külföldi populáció fejlődését. Szoros, nyitott együttműködésben dolgozunk a már meglévő, fajtagondozó MEOESz klubokkal.

Fontosnak tartjuk az ismert származású és származási dokumentumokkal nem rendelkező kutyák állományának felderítését, célunk növelni a regisztrált egyedek számát, a fajták populációjának bővítése és minőségének megőrzése érdekében. Fel szeretnénk hívni az emberek figyelmét a törzskönyves ebek értékére, megismertetni a tenyésztők munkáját és felvértezni tudással a leendő gazdákat.

A jövőben szeretnénk a szakmai rendezvények (kiállítások, tenyészszemlék és karaktertesztek) mellett több fórumot kialakítani, ahol lehetőség nyílna a két fajtával kapcsolatos tapasztalatok megosztására, megbeszélésére és a felmerülő problémák kezelésére is.

Több fajtanépszerűsítő rendezvényt szervezünk széles látogatottsággal rendelkező eseményekkel együtt, hogy közelebb hozzuk az érdeklődőket kutyáinkhoz. Ezt különösen fontosnak tartjuk, mert a 21. században mindkét fajta eredeti funkciója megváltozott, bekerültek városias környezetbe, és az embereknek tudniuk kell, hogy ezek a kutyák itt is remekül helyt állnak, legyen szó házőrzésről, vagy gyermek mellett élő családi kutyáról.

Mindemellett hivatásunknak tekintjük, hogy meggyőzzük az embereket, (leginkább a gyerekeket) arról, hogy hungarikumaink a magyarok és a világ számára olyan különleges, tradicionális értéket képviselnek hűséges barátunkként, mint bármely külföldi négylábú társuk.

          Magyar Komondor és Kuvasz Egylet vezetősége