Múlt, jelen és jövő találkozása a 15. Nemzeti Vágtán

2022.09.01

15 éves a Nemzeti Vágta! A jeles évforduló alkalmából az idei esemény a gyerekeket, fiatalokat helyezi középpontba, a hagyományaink továbbörökítését, a lovassportok, a lovaglás népszerűsítését a következő nemzedék számára. Október 1-jén és 2-án várja a nézőket a rendezvény, a budapesti Hősök terén.

Október első hétvégéjén, immár 15. alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágta döntőjét, ahol az ország legjobb amatőr lovasai mérhetik össze tudásukat. A budapesti fináléra kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak 9 magyarországi - és 4 határon túli helyszínen. Május 28-án a Vajdasági Vágtával vette kezdetét, és szeptember 10-én a Viharsarki futammal zárul az Elővágták sorozata. 

A 15. évfordulót a számos izgalmas extra program mellett, a magyar lovasiskolák 150 legtehetségesebb növendékének ünnepélyes felvonulásával ünneplik a szervezők. Szintén a jeles évforduló okán, három rendkívül bátor 15 éves gyermek hősről emlékezik meg a Vágta, akik 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről: Tóth Imre András kishuszár, századtrombitás, Simig Rezső tüzér hadnagy, a szabadságharc legfiatalabb tisztje, és Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobos emléke előtt tiszteleg a verseny.

Az októberi döntőn az idei téma miatt kiemelt figyelmet kap a népszerű Kishuszár Vágta, de nem marad el az izgalmas Nemzetközi Futam sem, valamint a közkedvelt kocsitoló versennyel is készülnek a szervezők. Újra startol a nagy népszerűségnek örvendő Jótékonysági Sztárfutam - melyet idén a Hovány Csoport támogat - , lesz Kincsem+ Fogatvágta a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából, és természetesen az Andrássy úti Vágta Korzó is megnyitja kapuit a hétvégére, ahol az induló települések mutathatják be népviseletüket, gasztronómiájukat, a tájegységükre jellemző iparművészeti alkotásokat, szakmákat és kulturális, valamint lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat. 

További részletek a programról: www.vagta.hu , www.facebook.com/nemzetivagta

Találkozzunk októberben a Hősök terén! Nyeregbe vidék, nyeregbe Magyarország!