Speciál CAC bíró bemutatkozás

2023.03.19

A kiállításon bírál Csigai Gabriella FCI bíró, akinek rövid bemutatkozását az alábbiakban olvashatjuk.

Gyerekkorom óta vonzódom a kutyákhoz, kutyázáshoz. Az 'A kutya' folyóiratot 9 évesen vettem kézbe először, és általa rögtön megbabonázott a kiállítások világa. Hamar megfogalmazódott bennem két álom: aranykoszorús mestertenyésztő és küllembíró szeretnék lenni. A magyar fajtákért már ekkor is rajongtam, köszönhetően a lapban rendszeresen közölt népszerűsítő írásoknak, beszámolóknak. Örökre belém ivódott számos fajtareprezentáns neve és képe is.

A kutyák alapvetően befolyásolták a pályaválasztásom, így főiskolai, majd egyetemi szinten is diplomát szereztem, mint állattenyésztő agrármérnök. Mindkét szakdolgozatom magyar pásztorkutyákból írtam, "A mudi tenyésztése és szerepe a hazai kutyás életben" valamint "A pumi színöröklésének vizsgálata" címmel.

Az első törzskönyvezett kutyát tinédzser koromban kaptam. Alex egy sárga boxer volt, akivel elsősorban őrző-védő kiképzésekre jártam, de együtt belekóstoltunk kicsit a kiállítások világába is.

A basset hound egyetemi éveim alatt lépett az életembe. 2003-ban, az első alom születésekor jött létre a Voice of Forest kennel, mely kutyáink eredményességének köszönhetően 2015-ben Aranykoszorús mestertenyészet lett. A magyar fajták iránti rajongásom eközben sem szűnt meg. 2 mudi is vigyázta a tacskókkal egyre jobban bővülő falkát.

A Basset Fajtákat Tenyésztők és Tartók Egyesületében a megalakulás óta vezetőségi tag vagyok.

2011-ben vált valóra a másik gyerekkori álmom, amikor sikeres vizsgákat követően FCI bíró lettem. Jelenleg a IV. és VI. fajtacsoport, valamint a magyar fajták bírálatára vonatkozóan rendelkezem elismeréssel. Eddigi bírói pályafutásom legkiemelkedőbb eredménye, hogy bírálhattam a 2021-es budapesti Európa Kiállításon.

Örömmel fogadtam a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet szíves invitálását és izgatottan várom, hogy legnagyobb termetű kincseinkkel állhassak egy ringben.